Ako je Mjesec povezan sa rijekama, plimom i osekom a u čovjeku ima preko 70% vode zašto ne bi utjecao i na nas. Zbog toga i postoje dobra i loša raspoloženja koja ovise o položaju Mjeseca.

 

Čovjek i zemlja neodvojivi su dio beskonačnog svemira. Zemlja živi u zajedničkom ritmu drugih planeta. Plima i oseka, sunčeva aktivnost, energija koju primamo od sSunca i drugih planeta faktori su koji uvjetuju život na zemlji. Iako je gravitacijski utjecaj sunca na Zemlju puno veći od mjesečevog zbog velike mase Sunca, ipak je plimni utjecaj Mjeseca veći i to prvenstveno zbog njegove blizine. Srednja udaljenost Mjeseca od zemlje iznosi 384.405 kilometara. Promjer Mjeseca je 3.476 km. Mjesec je jedan od najvećih satelita u sunčevom sustavu, pa zato dolazi do mnogih vidljivih utjecaja Mjeseca na Zemlju kao njegov matični planet. Kao što Mjesec zbog reflektiranja sunčevih zraka obasjava površinu Zemlje, tako i Zemlja na isti način obasjava Mjesec. Ta pojava se zove ''pepeljasta svjetlost'', a može se jasno uočiti u maloj mjesečevoj fazi (četvrt). Mjesec nam uvijek pokazuje istu stranu svoje površine.

 

Poznati utjecaji Mjeseca na život na Zemlji jesu:

Najpoznatiji dokazani utjecaj je onaj na plimu i oseku kojega je objasnio još Marko Antonio de Dominis. Mjesec svojim gravitacijskim utjecajem privlači zemljinu površinu okrenutu prema njemu više nego središte Zemlje pa tako uzrokuje dizanje oceana. Na drugoj strani dolazi do otpuštanja vodene mase okrenute od Mjeseca, pa tako dolazi do ritmičkog uzdizanja i spuštanja vodene površine. Plima i oseka utječu dalje na mnoge biološke procese.

 

Dokazano je da je u vrijeme Punog Mjeseca povećana fermentacija pa je najpovoljniji trenutak za flaširanje vina mjesečeva silazna faza (Mlađak).

 

Dokazano je da brzina sedimentacije naftalina je najveća za Mlađaka a najmanja za Punog Mjeseca.

 

Dr Peterson dokazao je da se sastav krvi mijenja pod utjecajem mjesečevog ''zračenja'' ili elektromagnetskog polja. Mjesec utječe i na stupanj zgrušavanja krvi.

 

Školjke ostrige se otvaraju i hrane upravo kada Mjesec prolazi iznad njih. Kukci, glodavci, životinje-svi su pod utjecajem Mjeseca i njegovih mijena.

 

Što se utjecaja na čovjeka tiče poznato je da Mjesec utječe na naša psihološka stanja: agresivnost, melankolija, plačljivost, nervozu i sl. Još stare civilizacije utvrdile su da je Mjesec jako povezan sa materinstvom, plodnosti i rađanjem. Činjenica je da menstrualni ciklus kod žena traje koliko i jedan lunarni mjesec i to nije slučajnost. Čak i latinski naziv ''mensis'' znači mjesec, a naziv je za menstruaciju.

 

Mnoga istraživanja navode da je u doba Uštapa povećan broj porođaja. Mjesec utječe na ovulaciju a time i na oplodnju i dan poroda. Vršen je pokus u kojem je 3 noći zaredom puštano svjetlo jednako svjetlu Punog Mjeseca i to je izazvalo ovulacije kod mnogih žena koje ih tada nisu trebale dobiti.

 

Iz podataka o menstruacijama, ovulacijama i porođajima vidljiva je povezanost tih bioloških funkcija sa Mjesečevim mijenama. Najučestalije su u danima Punog i Mladog Mjeseca.

 

Neki znanstvenici smatraju da je presudan utjecaj mjesečeve svjetlosti i da zračenja Mjesečeve svjetlosti koje žena prima djeluju na lučenje hormona i cijeli menstrualni ciklus.

 

Mjesečeva svjetlost povećava i budnost organizma (ne možete dobro spavati) a u budnom stanju u našem organizmu se biološki i kemijski procesi odvijaju brže i intenzivnije.

 

Najsnažniji utjecaj Mjeseca je na ljude koji žive u primitivnim ljudskim zajednicama, daleko od utjecaja civilizacije. Osim njegovog utjecaja vrlo je jak danas socijalni faktor, stres, tehnička modernizacija i urbanizacija koja remeti prirodnu ravnotežu.

 

Mjesec je zemljin jedini satelit a u astrologiji se tretira kao planeta, kruži oko zemlje koja istovremeno kruži oko sunca.

Mlađak je kada se mjesec nalazi između zemlje i sunca tako da ga možemo vidjeti, a puni mjesec se javlja 14 i pol dana nakon mlađaka, tada je potpuno osvjetljen od sunca. (Astrološkim rječnikom rečeno - kada su vaše Sunce i Mjesec u istom znaku tada ste rođeni  u vrijeme Mlađaka.)

Puni Mjesec izlazi sa zalaskom sunca i zalazi sa njegovim izlaskom. Kada se Mjesec nalazi točno nasuprot suncu i zaklanja ga javlja se pomrčina sunca - uzbudljiv događaj koji su stari astrolozi smatrali izuzetno značajnim, dok se danas ne pridaje tolika važnost tom prirodnom fenomenu. (Astrološkim rječnikom: kada su u vašem horoskopu Sunce i Mjesec u dva opozicijska znaka, npr Lav-Vodenjak ili Bik-Škorpion ili Djevica-Ribe itd, Vi ste rođeni u vrijeme Punog Mjeseca)

 

Mjesečevi čvorovi su apstraktne točke u kojima se susreću mjesečeva putanja i eklipsa. Točka u kojoj Mjesec na svom kretanju ka sjeveru siječe Sunčevu putanju, zove se sjeverni mjesečev čvor ili Zmajeve glava, a suprotna točka je južni mjesečev čvor ili Zmajev rep.

 

Mjesec u astrologiji simbolizira dušu, majku, ženu, obitelj, narod, ljude. On je čista emocija i naš unutarnji svijet. On govori koliko emocionalno dajete i koliko primate. On je naša intima i naša privatnost, naša popustljivost i naša samilost. Naše slutnje i predosjećaji, naše plime i oseke, naše oči, naše reakcije i impulse, naše svakodnevne promjene raspoloženja. Pod njegovim utjecajem govorimo iz duše. Održava naša sjećanja i emocionalne veze sa djetinjstvom. Utječe na naš vid, na ono ljudsko u nama. 

 

Kad astrološki promatramo Mjesec, onda ne govorimo o njemu samo kao o Zemljinom satelitu, najbržem nebeskom tijelu koje, kao niti ostali sateliti i planeti, nema vlastitu svjetlost, već o njemu govorimo jezikom simbola kao, između ostaloga, i svim drugim sastavnicama horoskopa, odnosno astrologije. U astrologiji Mjesec tretiramo planetom te uz Sunce drugim svjetlom. Sunce je nositelj najznačajnijeg dijela astrološkog identiteta, no Mjesec koji odražava Sunčevu energiju, na noćnom nebu svijetli njegovom svjetlošću, kao da i na taj način ukazuje na jednaku simboličku težinu dva tijela moćnog para, Sunca i Mjeseca.

 

Kad se vratimo u prošlost, sjetit ćemo se da je ovaj noćni lampaš/svjetionik, oduvijek fascinirao ljude. Kao božanstvo, štovao se u raznim kulturama. Negdje je to bila Izis, ali i Hekata, boginja noći, Jin i Jang u kineskoj kulturi. Tijekom matrijarhata bio je povezan s Velikom Majkom (Magna Mater), središnjom božicom koja je predstavljala plodnost. U sadašnjim okolnostima govorimo o poznatom i nepoznatom, onom što skrivamo i onom što pokazujemo.

Mjesec uvijek vezujemo uz naš unutarnji svijet, našu dušu, podsvijest, spontane reakcije i osjećaje. On gospodari područjem nesvjesnog, intuicijom, instinktima. Kao što i sam primajući svjetlost Sunca neprestano mijenja i prikazuje nam drugi oblik, tako ga simbolički vezujemo uz promjenjivost, pogotovo promjenjivost raspoloženja, nestalnost, višestrukost. Simbol je rasta i preobrazbe. Pokazuje nam prvotan, djetinji dio naše osobnosti, maštu. Označava snove, navike. Prošlost i podrijetlo područja su Mjesečeve odgovornosti.

 

Mjesec je simbol žene, majke, supruge. Na univerzalnom nivou snažan je simbol ženskog principa i energije pa upravlja majčinstvom, novorođenčadi, djetinjstvom i trudnoćom. Utječe na izmjenu tekućina, na rad hormona, fizički i na plodnost i mjesečnicu u žena. Psihički utječe na oba spola podjednako.

 

Mjesec, prijenosnik Sunčeve energije, ljude rođene u noćnim satima dariva izraženijim psihičkim osobinama znaka u kojem se nalazi Sunce. Tako npr. osoba koja je rođena noću u vrijeme vladavine horoskopskog znaka Lava, bit će emotivniji Lav, s više empatije i zaštitničkog instinkta, naglasit će osjećaje, odnosno ono što se ne vidi. Dnevno rođenje naglasit će prvenstveno one vidljive potrebe osobe sa Suncem u Lavu, kao što su potrebe za: vodstvom, dominacijom, centrom pažnje.

 

U dječjoj dobi položaj Mjeseca je očitiji jer smo u to doba svi spontaniji, lakše pokazujemo što osjećamo i mislimo, a odgoj i ostali faktori još uvijek nisu izvršili svoj veliki utjecaj.

 

Sunce i Mjesec djeluju udruženo i opisuju vezu između fizičkog i psihičkog.

 

Većina vas zna koji horoskopski znak je zauzelo Sunce u trenutku vašeg rođenja. Samim tim upoznati ste s načinom izražavanja vlastite individualnosti. Spoznajom pozicije Mjeseca u horoskopu otkrit ćete koja su to područja vaših emocionalnih uspona i padova.